Blog

Symtoombestrijding

Wat zou het geweldig zijn als ik cliënten die bij me komen met een probleem binnen een maand van hun probleem af kan helpen!
Je vertelt mij wat je dwars zit, waar je van af wilt en met welke oplossing je tevreden bent en ik zorg er in 3 of 4 afspraken voor dat je probleem opgelost wordt én hoe je weer verder kunt.

Een familielid vertelde me een aantal jaren geleden dat ze niet zo goed wist wat ze moest doen met een advies. Ze vond het moeilijk om naar een afspraak te gaan waar veel mensen aanwezig waren. De tip die ze kreeg was: dan ga je toch niet!? Dat was voor het familielid in kwestie niet echt een tip waar ze mee geholpen was en dit is een goed voorbeeld van symptoombestrijding in de praktijk.

Laten we eens als voorbeeld nemen dat je wilt leren om beter je grenzen aan te gaan geven.
Ik kan dan zeggen dat je naar je collega of partner die van alles aan je vraagt waar je maar moeilijk nee tegen kunt zeggen, je gewoon dapper moet zijn en nee gaat zeggen. Iedere keer dat je nee zegt, is het weer iets makkelijker dan de keer ervoor. Dan oefen je een week of wat met het leren nee zeggen en voila, je kunt weer verder.
Dat zou symptoombestrijding zijn en daar ben ik geen fan van.
Helaas. Zo werkt het niet. Tenminste: zo werk ik niet.

Het bestrijden van symptomen heft NOOIT de oorzaak op.
Er zit namelijk, diep in je verstopt, een goede reden waarom je moeilijk nee kunt zeggen en je grenzen aan kunt geven. Die oorzaak zit in je onderbewustzijn en dat betekent dat je het niet met je gedachten kunt sturen.
Wat ik doe, is samen met jou op zoek gaan naar de reden waarom je moeite hebt met het aangeven van je grenzen. En omdat die reden voor iedereen weer anders is, is er geen pasklaar antwoord op welke manier je mag gaan leren nee zeggen. Het ligt er maar net aan welke oude pijn uit je jeugd getriggerd wordt toen je écht geen nee kon zeggen wanneer bijvoorbeeld je vader groot en dreigend tegenover je stond. Dan leer je als jong kind, héél snel af om nee te zeggen! Begrijp je?

Samengevat: ik doe niet aan symptoombestrijding. Wat ik wel doe is de tijd nemen om te onderzoeken hoe je op een constructieve manier geholpen kunt worden, zodat je gezonde handvatten aan kunt leren voor de toekomst.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.