Blog

Helen van misbruik

Een cliënt verwoordde haar proces van heling van seksueel misbruik als volgt.
Door het misbruik is ze bevroren en is er een laag ijs om haar heen gevormd (zoals afgelopen week het ijs rond takken van bomen zat).
Hierdoor kon ze zich de afgelopen jaren nauwelijks bewegen en was ze gevangen in de onveiligheid van het trauma.
In haar therapieproces worden er vele tranen gehuild. Deze tranen zorgen ervoor dat het ijs nu kan smelten en haar authentieke zelf steeds meer zichtbaar wordt.
Hierdoor ontdekt ze dat ze bv juist wèl van bewegen en dansen houdt, maar nooit de kans kreeg en durfde omdat het rondom haar niet veilig was.
✨
Het bevriezen tijdens en na het misbruik maakt een trauma dan nog enigszins veilig zodat je niet hoeft te voelen wat het diep van binnen met je doet. Maar om te kunnen helen is het nodig dat de laag ijs smelt. Het raakte me dat ze als beeld haar tranen noemde die ervoor zorgen dat het ijs nu kan smelten en ze genezing ervaart.
Het helen van seksueel misbruik is een proces op vele lagen. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek en spiritueel. En daardoor kan het jaren in beslag nemen. Maar: heling is mogelijk! Je hoeft het niet alleen te doen. Ik gun ieder slachtoffer een hulpverlener die in zachtheid en liefde naast hen kan staan.
*Gedeeld met toestemming van mijn cliënt met haar motivatie: er is niets wat kwetsbaarder is dan mijn diepste kwetsbaarheid in het licht te zetten als steun voor anderen.
Reacties op deze pagina zijn gesloten.